Een korte samenvatting: 

---'Een arbeidershuussie', denkt men bij het zien van het huisje op nummer 32, maar dat is het niet. Het werd gebouwd in 1905/1906 door Egbert Joling, die er met zoon Gerrit en dochter Dina ging wonen. Egbert was kleermaker en Gerrit leerde dat vak ook. Gerrit trouwde met Aaltje en samen trokken ze bij zijn vader Egbert in. Gerrit werd een uitstekend vakman, die vaak volledige maatkostuums maakte. Het kamertje rechts van de voordeur was zijn werkruimte en voor de twee zijramen stond zijn 'sniederstafel'. Een extra lange tafel, waarop hij alles uitstalde, wat voor zijn werk nodig was: naalden, spelden, garens, tot gereedgekomen kledingonderdelen. Hij zat daar dan urenlang in kleermakerszit met gekruiste benen en voor zestig gulden leverde hij na een week noeste arbeid een maatpak, bestaande uit een pantalon, een jasje, en een vest. Hij maakte ook losse kledingstukken uitsluitend op bestelling. Gerrit had een grote moestuin achter het huis, in de deel hield hij geiten voor de melk en een 'zwientien' voor het vlees. Achter de ramen tussen de deuren bevonden zich de bedsteden, die later werden verbouwd tot 1 grote bedstee. Het huisje had toen ook al een kelder en een 'opkamertien'---

 

Na deze eerste bewoners zijn er vele bewoners geweest, omdat 't huussie jarenlang werd verhuurd. Mensen die er toendertijd gewoond hebben herinneren het zich als een sfeervol en fijn huis. De bewoner voor ons, een meneer uit Amsterdam die in Drenthe tot rust wilde komen, had al het een en ander aangepast aan 't huussie. Hij had onder andere een houtkachel gemetseld, waar je ook op kon koken en die ook het water verwarmde. Zijn interesse lag bij zelfvoorzienend leven en hij had net als de eerste bewoners ook een grote moestuin. Wij hebben 't huussie van hem gekocht en we hebben het verder zelfvoorzienend gemaakt d.m.v. een houtfornuis die een grote boiler kan opwarmen, waar je op kunt koken en die het huis verwarmt. We hebben zonnepanelen geplaatst en het huis verder geïsoleerd. We hebben de kleine kamers samengevoegd tot een ruime woonkeuken met bedstee. Het 'opkamertien' is nu een knusse zitkamer, met daaronder nog steeds de kelder. Er staan geen geiten of 'n 'zwientien' meer in de deel, maar de deel is nu een ruime hal geworden, met handgemaakte trap naar boven, waar zich nu 2 slaapkamers bevinden. 

 

 

HET DORP: 

 

Het dorp Dalen (Daol'n). De naam Dalen komt voor het eerst voor in een lijst van opbrengsten aan het kapittel van de Dom in Utrecht uit 1225. De oudste officiële oorkondes, waarin de naam Dalen werd vermeld, dateren uit 1276. 

Dalen is van oorsprong een esdorp, dat steeds verder is uitgebreid. Er wonen nu zo'n 3500 mensen in Dalen. Het is een gezellig dorp, met een centrum waar alle basisvoorzieningen zoals een drogisterij, bloemist, supermarkt en een bakker te vinden zijn. Verder is er een basisschool, een gezondheidscentrum en zijn er ook diverse sportfaciliteiten. Dalen bezit twee karakteristieke molens Dalen, aan beide kanten, daarom wordt Dalen ook wel 'het dorp tussen de molens' genoemd. Het is een gezellig en gastvrij dorp, waar veel wordt georganiseerd, zoals de welbekende zomermarkten met live muziek. 

Maar bovenal is het een heel sfeervol dorp, heel gemoedelijk. De buren zijn heel aardig en bieden nog wel eens aanmaakhout of een hele boom aan, omdat wij een houtkachel hebben. 

 

LOCATIE: 

 

Dit unieke huis bevindt zich op loopafstand van het centrum, waar ook een treinstation te vinden is. (lijn Zwolle - Emmen)  Het huis staat vlakbij de museummolen, die je vanuit de ramen in de woonkeuken kunt zien. Naast de molen zit de basisschool. Elke ochtend een vers broodje halen bij de bakker? Dat kan, de bakker is een paar minuten lopen. Je zit tussen de steden Coevorden en Emmen in, die makkelijk bereikbaar zijn. In Dalen is het heel fijn, dorps, wonen, met veel parken en heel veel groen! Ook fijn met een hond, genoeg plekken om de hond uit te laten en die lekker rond te laten rennen.